Teamcoaching met paarden

Teamcoaching met paarden

Een team vormen is makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet er samen hard voor werken. Daarom is het fijn om zo nu en dan iemand vanaf de zijlijn mee te laten lopen om ervoor te zorgen dat het team het beste in elkaar naar boven brengt. Teamcoaching met paarden is hier een uitstekend middel voor.


Teamcoaching kan op verschillende manieren worden vormgegeven en is gericht op het ontwikkelen van een betere performance van het team. Hoe werk je samen? Hoe communiceer je? Wie neemt welke plek in in het team? Hoe bewaak je je grenzen als individu in een team? Welke sturing ontvangt het team? Allemaal vragen die aan de hand van teamcoaching verhelderd kunnen worden en bijdragen aan een betere samenwerking en een sterker team.  


Bij Peers en Paarden zetten we natuurlijk de paarden in bij de teamcoaching. We leggen graag uit waarom. Paarden zijn bijzondere dieren. Ze spiegelen ons gedrag en laten ons zonder oordeel zien waar het in de kern om draait. Dat kan confronterend zijn, maar ondertussen ook uiterst waardevol. Want juist op deze manier kun je je als team verbinden en een ontwikkeling doormaken die je naar een hoger level brengt.

Hoe werkt dat dan?
Een paard is van nature een prooidier. Dit betekent dat een paard altijd zijn omgeving scant om er zeker van te zijn dat hij veilig is. Daarnaast is een paard een kuddedier. Wanneer wij mensen in de buurt zijn van de paarden, zullen wij in de regel onderdeel uitmaken van deze kudde. Omdat paarden zo goed zijn in het scannen van de omgeving, pikken ze uiterst subtiele vormen van non-verbale communicatie op. Van een groot deel hiervan zijn wij mensen ons al lang niet meer bewust. Het paard reageert op deze non- verbale communicatie en precies hier zit voor ons de waardevolle informatie. Tijdens de coaching worden jij en je collega's dus voortdurend gespiegeld. Deze spiegeling brengen we in relatie met de praktijk, waardoor je patronen kunt gaan doorbreken. Een klein voorbeeld uit de praktijk illustreert dit mooi. 

Jan is met zijn collega's in de bak. Ze vormen een team van 5 en werken samen op een IT afdeling binnen een grote organisatie. Het thema dat centraal staat, is samenwerken. Ieder heeft zijn eigen klanten en overdracht is geautomatiseerd via een ticketsyteem. Dit maakt dat echt samenwerken nauwelijks nog nodig is. Maar tijdens een open gesprek blijkt er een andere behoefte onder de collega's. We zetten hierop een oefening in met de paarden. Er zijn twee paarden in de bak welke allebei hun eigen weg gaan. De bedoeling is om de paarden beide tegelijk dezelfde kant op te bewegen, maar dat lukt nauwelijks. De collega's richten zich om beurten dan weer op het ene en vervolgens weer op het andere paard en er ontstaat chaos. Eén van de paarden zet het op een draf en maakt zich uit de voeten. Jan herkent zichzelf hierin. Op de werkvloer probeert men ook soms tot samenwerkingsafspraken buiten de geautomatiseerde paden te komen, maar dan vliegt ook iedereen een andere kant op en pakt Jan terug op zijn werkzaamheden. Er volgen herkennende knikjes van de collega's. We gaan in gesprek en evalueren wat er zojuist gebeurde en wat er nodig is om alle neuzen en dus ook de paarden dezelfde kant op te krijgen. Er wordt volop geoefend met de paarden met constructieve werkafspraken voor op de werkvloer én een fijne samenwerking als gevolg.    


Uiteraard kunnen we nog veel meer schrijven over de teamcoaching met paarden, maar aangezien het een ervaringsgerichte manier is van leren, nodigen we je vooral uit om de stap te zetten en het te komen ervaren bij ons!

Benieuwd wat we voor jouw team kunnen betekenen?