Overprikkeling

Wanneer heb je te maken met overprikkeling en nog belangrijker, wat doe je om de balans te herstellen?

Noot vooraf. Heb je aanhoudende klachten? Neem dan altijd contact op met je huisarts of een professional die met je mee kan denken.

Overprikkeling
Door te zien, te horen, te voelen, ruiken, proeven komen stukjes informatie, oftewel prikkels binnen. Deze prikkels worden in je hersenen verwerkt. Maar als er deze prikkels om welke reden dan ook niet verwerkt kunnen worden, raak je overprikkeld. In dit blog ga ik niet in op de redenen van overprikkeling. Die zijn immers zeer uiteenlopend. Ik probeer je wel inzicht te geven in hoe je met overprikkeling om kunt gaan en hoe je het leert voor te zijn.

Hoe uit het zich?
Om je dit inzicht te kunnen geven, heb je wellicht wat voorbeelden nodig om je in te kunnen herkennen.

Stel, je bent op een feestje. Iedereen staat op een dansvloer, het is druk en warm en er staat harde muziek. Je hoort mensen praten, zingen en je hoort de bas van de muziek. Er stoot iemand tegen je aan bij het passeren en je voelt de warmte van de mensen om je heen. Dit zijn veel verschillende prikkels op verschillende zintuiglijke gebieden om te verwerken. Overigens kan de één hier dus prima tegen en de ander (tijdelijk) niet. Je voelt jezelf niet lekker worden, je hartslag verhoogd, je wordt misschien zelfs misselijk, krijgt hoofdpijn en wil weg. Dit kan een teken zijn van zintuiglijke overprikkeling.

Of je bent heel veel aan het piekeren over een bepaald thema. Je gaat van het één door naar het ander en ziet door de bomen het bos niet meer. Je raakt vermoeid en weet niet meer wat te doen. Dit kan voorkomen bij cognitieve overprikkeling.

Wanneer je moeite hebt met het reguleren van je emoties - je bent sneller geïrriteerd, huilt gemakkelijk - kun je emotioneel overprikkeld zijn.

Wat kun je doen?
Wat kun je doen wanneer je last hebt van overprikkeling? Neem rust. Plan voor jezelf hersteltijd in. Zeg afspraken af en blijf thuis. Trek de natuur in en ga in contact met dieren. Zoek iets wat bij je past en wat jou ontspanning geeft. De één vaart wel bij een natuurwandeling, de ander bij een yogasessie of een meditatie, of het leggen van een puzzel. Het is wat jij wilt.