ACT in de bak
ACT in de bak
Verlegen stelt Anne zich aan me voor. Aan haar lichaamshouding lees ik af dat ze het spannend vindt. Ik vraag haar hoe ze zich voelt. Nou ja, uhm, ik weet het eigenlijk niet. Ik voel mij een beetje zenuwachtig en ik durf niet zo goed. We staan eerst even stil bij de gevoelens van Anne. Waar voelt ze dit precies en kan ze het gevoel omschrijven? En kan ze erbij aanwezig zijn? Het gevoel is er namelijk en mag er ook gewoon zijn. Bij het uitspreken van deze woorden ontstaat al iets meer ruimte. Ruimte om te mogen ervaren. Anne baalt van zichzelf. Ze wil zo graag, maar voelt zich dan zo angstig en onzeker. Dat is uiteraard vervelend, maar het wordt vervelender wanneer het gevoel niet erkend wordt.
We gaan in kleine stapjes eerst eens rustig kennismaken met Clover. Clover straalt rust uit en houdt een gepaste afstand van Anne. Nog steeds voelt Anne onrust in haar lijf. En de onrust maakt dat haar gedachten alle kanten opgaan.
We blijven nog even bij het ongemak van Anne en doen een oefening. Doordat het ongemakkelijke gevoel er mag zijn, wordt het gevoel eigenlijk direct al minder. Wat een opluchting zucht Anne. Ik hoef me er niet zo tegen te verzetten. Clover merkt ook dat Anne meer ontspannen raakt en komt dichterbij. Anne kan hem aanraken. Ze voelt zijn warmte en zachtheid. Was ik daar nu zo bang van?
Hierboven las je een klein stukje van een sessie waarbij we ACT inzetten als methodiek. ACT staat voor acceptance and commitment therapy of training en is een evidence based methodiek. Binnen ACT staan 6 vaardigheden / processen centraal met als doel om de psychologische flexibiliteit te vergroten.
Psychologische flexibiliteit
Psychologische flexibiliteit betekent dat je flexibel met situaties, gedachten en gevoelens om kunt gaan en telkens een keuze kunt maken in een richting die past bij de waarden die je nastreeft. Ook als dit niet de meest gemakkelijke weg is om te bewandelen. Het vergroten van de psychologische flexibiliteit maakt dat je beter in staat in staat bent om deze moeilijke keuzes aan te gaan en niet te gaan vermijden.
De 6 vaardigheden die centraal staan binnen ACT zijn ondergebracht in het hexaflex model.
- Aandachtig aanwezig zijn
In contact zijn in het hier en nu. - Waarden
Wie en of wat is belangrijk voor jou? Wat wil je écht? - Toegewijde ACTie
Hoe vertaal je jouw waarden naar concreet gedrag? - Het zelf
Hoe creëer je een flexibele zelfbeleving? - Defusie
Op afstand naar je eigen gedachten kijken en ze zien voor wat ze zijn. - Actieve acceptatie
Ruimte maken voor alle emoties. Ook de minder aangename.
Voor wie is ACT?
ACT is er voor iedereen last heeft van vervelende gedachten of gevoelens. Door het inzetten van ACT vergroot je jouw psychologische flexibiliteit en leer je op een andere manier om te gaan met het ongemak of de pijn die ervaart.
Metaforen
Binnen ACT wordt veel gebruik gemaakt van metaforen en oefeningen. Deze ervaringsgerichte manier van leren staat ook binnen de coaching met paarden centraal. Het doen en het ervaren maken dat je direct in ACTie komt. Weet je nog dat Anne ontzettend gespannen was om met de paarden in contact te komen? Ik legde haar de metafoor voor van het kruispunt. Stel, je staat op een kruispunt en je hebt twee keuzes. Linksaf is de weg van de acceptatie. Op deze weg vind je allerlei hobbels en bobbels, maar ook een mooi uitzicht met al wat je hierbij kunt bedenken. Rechts is de weg van de vermijding. De weg gaat gewoon rechtdoor. Het is een saaie weg waar niets te beleven valt. Waar kies je dan voor? Anne koos voor de weg van de acceptatie. Ze accepteerde haar gevoelens en onzekerheden, ging het avontuur aan en kwam in kleine stapjes dichterbij om kennis te maken met Clover. Achteraf was Anne hier erg blij mee.
Hoe lang duurt een ACT traject?
Vaak is een kort traject voldoende om jouw waarden in kaart te brengen en jouw persoonlijke processen op gang te brengen. En ben je dan klaar? Nee. Klaar zijn we nooit, maar je bent wel voldoende op weg en hebt de tools in handen om zelf jouw eigen berg verder te beklimmen.
Dus, kom jij ook in ACTie?