Meer rust en balans met hartcoherentie

Ons hart is belangrijk!

Dat ons hart belangrijk is, weten we allemaal. Het is het orgaan dat ons bloed door ons lichaam pompt. Het is cruciaal en van levensbelang. Ons hart klopt zoals het klopt hoor ik wel eens, maar wist je dat we hier invloed op kunnen hebben? En dat dit ervoor zorgen kan dat je hartritme meer in balans komt en hierdoor een hogere mate van hartcoherentie ontstaat? En wist je ook dat dit allerlei positieve uitwerkingen heeft voor je (mentale) gezondheid? En, wist je dat paarden kunnen bijdragen aan een hoge hartcoherentie? Hieronder lees je hoe dit werkt.  


Hartritme variabiliteit en hartcoherentie, wat is het?

De tijdsintervallen tussen onze hartslagen variëren continu. Dit noemen we hartritme variabiliteit (HRV). De mate van samenhang in de hartritme variabiliteit wordt hartcoherentie genoemd. Het houdt in dat onze hartslag gelijkmatig versneld en vertraagd bij het in- en uitademen. In de eerste afbeelding hieronder zie je een coherent patroon. Je ziet de gelijkmatige golven. De tweede afbeelding geeft een grillig patroon weer. Er is veel minder samenhang in de hartslagen. Je kunt hier last hebben van een gejaagd gevoel of stress.

Waarom is het belangrijk om een hoge hartcoherentie te hebben? 

Een hoge hartcoherentie is goed voor onze gezondheid. Om je hier iets verder in mee te nemen, is het belangrijk om de koppeling te maken met het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee delen die elkaar in evenwicht horen te houden. We hebben het hier over het sympatische en parasympatische zenuwstelsel. Het sympatische zenuwstelsel is het activerende deel, ook wel het gaspedaal van ons lichaam genoemd. Dit deel zorgt ervoor dat je lichaam in actie komt. Dit deel is ook verantwoordelijk voor de vecht of vlucht reactie die bij acuut gevaar in werking treedt. Je lichaam wordt klaargemaakt om één van deze reacties uit te voeren. De hartslag verhoogt, je spieren spannen zich aan en je ademhaling wordt oppervlakkig. In deze staat is er een hoge hartritme variabiliteit en een lage hartcoherentie. Het parasympatische zenuwstelsel is het rustgevende deel, ook wel het rempedaal genoemd. Het wordt actief als we ontspannen zijn. Je hartslag verlaagt, je spieren ontspannen en je ademhaling vertraagt. In deze staat ervaren we een hogere hartcoherentie. Je zult begrijpen dat we beide nodig hebben. Maar in sommige situaties blijft het sympatische deel langer actief dan eigenlijk nodig is. Wanneer je bijvoorbeeld langdurig veel stress ervaart of wanneer je een schokkende of traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt. 


Hoe kun je je hartcoherentie vergroten? 

Er zijn diverse ademhalingsoefeningen die je kunnen helpen om je hartcoherentie te vergroten. Ook is er meetapparatuur waarmee inzichtelijk wordt hoe jouw hartritmevariabiliteit eruit ziet. Deze meetapparatuur hebben wij in huis. Aan de hand van de apparatuur en de oefeningen kun je zien hoe jouw patroon is en hoe je het traint en verandert. Maar we hebben nog een bijzonder element; de paarden. 

Uit diverse onderzoeken weten we dat paarden een hoge hartcoherentie hebben. Dit maakt bijvoorbeeld ook dat we ervaren dat ons stressniveau omlaag gaat als we met paarden zijn. 


Wanneer we de oefeningen in het bijzijn van het paard uitvoeren, zien we dat cliënten nog meer ondersteuning ervaren en sneller resultaat boeken. We zien ook dat cliënten thuis makkelijker verder oefenen, mogelijk omdat ze een heel prettige ervaring (zowel sensorisch als visueel) willen oproepen en vasthouden. 


Ben je geïnteresseerd in hartcoherentie (met of zonder paarden) en wil je hier mee over weten? Neem contact met ons op, we laten het je graag zelf ervaren.